Φιλαδέλφεια

Philly Out Fest

Philly Out Fest. Πηγή http://press.visitphilly.com/

Xθες είχαμε την ευκαιρία να πάμε μια εκδρομή στη γειτονική Φιλαδέλφεια. Έχουμε βρεθεί εκεί άλλη μια φορά στο παρελθόν, για μια μέρα, πριν από δέκα χρόνια και περισσότερο, οπότε δεν γνωρίζουμε καθόλου τα κατατόπια. Ήμασταν τυχεροί γιατί έκανε καλό καιρό και μπορούσαμε να περπατήσουμε στο κέντρο της πόλης, που είναι πολύ όμορφη για βόλτα. Καθώς γυρνούσαμε στα δρομάκια με καρότσι και παιδιά, είδαμε από μακριά πολύ κόσμο μαζεμένο, χρωματιστά μπαλόνια, φουσκωτά για παιχνίδι, μουσική να ακούγεται, γενικά φαινόταν να συμβαίνει κάποιου είδους πανηγύρι, στο οποίο είπαμε να πάμε να χαζέψουμε. Φθάνοντας εκεί, και πριν ανακατευτούμε ακόμη στο πλήθος, πετύχαμε έναν πολύ φιλικό μασκαρεμένο ξυλοπόδαρο που έφτιαξε μπαλονοκαπέλα για τα παιδιά. Η όλη ατμόσφαιρα θύμιζε γιορτή και μακαρίζαμε την τύχη μας που, χωρίς να το έχουμε οργανώσει από πριν, πετύχαμε τόσο ωραία φάση για οικογενειακή έξοδο.

Καθώς ξεκινήσαμε να περπατάμε ανάμεσα στον κόσμο, άρχισα να παρατηρώ ότι δεν έβλεπα άλλα παιδιά γύρω. “Περίεργο”, σκέφτηκα, “τι γιορτή είναι αυτή, χρώματα παντού, μουσική, κέφι, τα παιδιά πού βρίσκονται; Μάλλον έτυχε να μην έχουμε δει ακόμη παιδιά”. Συνεχίζοντας να προχωράμε, άρχισα να προσέχω και κάτι φωσφοριζέ πράσινα αυτοκόλλητα που πολλοί από αυτούς που προσπερνούσαμε είχαν κολλημένα στις μπλούζες τους. Έγραφαν: “Proud to be out”. “Γιώργο, έχω την υποψία ότι δεν έχουμε έρθει σε εκδήλωση οικογενειακού χαρακτήρα”, ήμουν έτοιμη να πω, όταν βλέπουμε σε ένα πεζοδρόμιο δίπλα μας κάτι σχεδόν γυμνούς φουσκωτούς, με σώμα G.I. Joe και χρωματιστά σώβρακα, να λικνίζονται προκλητικά στους ρυθμούς της δυνατής pop που ακουγόταν από τα μεγάφωνα.

Ψάξαμε επί τόπου στο διαδίκτυο από το κινητό και συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε βρεθεί στη λεγόμενη “gayborhood” της Φιλαδέλφειας, όπου τη στιγμή εκείνη λάμβανε χώρα το “Out Fest 2013“, γιορτή κατά την οποία η κοινότητα των ομοφυλοφίλων πανηγυρίζει τη διαφορετικότητά της και το δικαίωμά της να την εκφράζει ελεύθερα. Θεωρήσαμε ότι, αφού βρεθήκαμε εκεί, μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε για λίγο, γρήγορα, όμως, αντιληφθήκαμε ότι αποτελούσαμε τεράστια παραφωνία, ο Γιώργος κυριλέ και “εν τάξει” με το καρώ πουκαμισάκι και το χακί παντελονάκι τύπου Gant, οι δυο μας τουρίστες με καρότσι και παιδιά, μέσα στον αντισυμβατικό κόσμο που μας περιέβαλε. Ξεκινήσαμε να φύγουμε, όμως αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο, ειδικά με το καρότσι, γιατί είχαμε μπλεχτεί στο πυκνό πλήθος, το οποίο καταλάμβανε πολλά οικοδομικά τετράγωνα γύρω μας, τα οποία και έπρεπε να διασχίσουμε για να απομακρυνθούμε. Έτσι, στην προσπάθειά μας να αποχωρίσουμε, περάσαμε μέσα από τα τεκταινόμενα.

Είμαι σίγουρη ότι και στην Αθήνα βρίσκει κανείς ανάλογες φάσεις αν το επιδιώξει, όμως το ότι το όλο γεγονός συνέβαινε δίπλα μας σε τέτοια ένταση, με τόσο πλήθος (40.000 κόσμος διάβασα σήμερα ότι μαζεύτηκε), στα Αγγλικά, ανάμεσα στα τούβλινα χαρακτηριστικά κτήρια της Φιλαδέλφειας, με έκανε πραγματικά να αισθανθώ σαν να βρίσκομαι σε ταινία ή video clip. Μόνο εκεί έχω δει αυτά που χθες είδα ζωντανά. Drag queens να χορεύουν και να τραγουδάνε, ημίγυμνους με πέτσινα παντελόνια, λουριά και αλυσίδες στο στήθος, άνδρες με μακριά μούσια και δερμάτινες φούστες, έξαλλα προκλητικά ντυσίματα, φερσίματα και χορευτικά, ανακοινώσεις περιγελαστικές για τους μη ομοφυλόφιλους. Κάποια στιγμή, και καθώς παιδευόμασταν με πολύ κόπο να περάσουμε με το καρότσι, χωρίς να χωράμε ούτε να πατήσουμε, ένας παρουσιαστής (παρουσιάστρια;) φώναζε στα μεγάφωνα “Δεν πιστεύω να είναι κανείς straight εδώ;” ενώ ο κόσμος από κάτω γιουχάϊζε κι εγώ επιθυμούσα διακαώς να βρισκόμουν αλλού. Η Ελένη έλεγε “Μπαμπά, κοίτα, ένας κύριος ντυμένος σαν γυναίκα” ή, βλέποντας κάποιον τραβεστί, “Κοίτα μια όμορφη κυρία”, κι εμείς προσπαθούσαμε να το περάσουμε όλο με ελαφρότητα, σαν να είναι αποκριάτικη γιορτή, ευχόμενοι να μην πέσουμε σε σκηνές που θα κάνουν τα παιδιά μας να αισθανθούν άσχημα.

Καλύτερη ιδέα της ατμόσφαιρας θα πάρετε βλέποντας το ακόλουθο βίντεο, προχωρήστε το μετά το τρίτο λεπτό, δεν βρήκα δυστυχώς κάτι που να ξεκινά απ’ την αρχή με το Philly Out Fest και να είναι αντιπροσωπευτικό.

Το όλο θέαμα με ψυχοπλάκωσε. Ενώ η ιδέα του να δέχεται κανείς τις επιλογές των ομοφυλοφίλων και να υποστηρίζει το δικαίωμά τους να αντιμετωπίζονται με σεβασμό με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη, αυτού του είδους η επίδειξη μου προκαλούσε ακριβώς την αντίθετη διάθεση, μου δημιουργούσε μεγάλη ψυχική αναστάτωση. Σκεφτόμουν το βαθμό της καταπίεσης και της απόρριψης που πρέπει να αισθάνονται για να εκδηλώνονται τόσο έντονα και προκλητικά. Είναι ένα θέμα δύσκολο, για το οποίο πολλά μπορεί να πει κανείς, δεν θεωρώ, όμως, τον εαυτό μου αρκετά γνώστη των δυσκολιών τους ή της ζωής τους για να μπορέσω να σχολιάσω περαιτέρω. Έτσι για σήμερα σας χαιρετώ.

2 thoughts on “Φιλαδέλφεια

  1. Εγώ πάντως πάω κάθε χρόνο στο gay parade στην Αθήνα (φέτος πήρα και τον Καρολο στο καρότσι) και το καταδιασκεδάζω! Και όταν με ρωτήσει το Καρολακι γιατί οι φίλες μου Ν και Μ μένουν μαζί (αυτές είναι που μας βοήθησαν να φτιάξουμε το παιδικό δωμάτιο όταν ήρθε το Καρολακι) θα του πω οτι είναι ερωτευμένες. Τόσο απλά μου φαίνονται τα πράγματα! Να σου πω, πιο πολυ με ψυχοπλακωνουν τα πατριωτικά (ειδικά τωρα στην Ελλάδα με τους ´πατριωτες´ τέρατα που έχουμε-ευτυχώς τώρα πια στη φυλακή).

  2. Ναι, βρε παιδί μου, αυτό λέω κι εγώ, το ότι οι φίλες σου Ν και Μ μένουν μαζί γιατί είναι ερωτευμένες είναι απόλυτα αποδεκτό, και όταν με ρωτήσουν τα δικά μου παιδιά για κάτι τέτοιο, κάποια παρόμοια εξήγηση με σένα θα τους δώσω – τα διάφορα υπερβολικά που είδα χθες ήταν που με έκαναν να αισθανθώ άσχημα. Όσο για τα πατριωτικά στην Ελλάδα, τι να πει κανείς, τεράστιο θέμα αυτό, σε ένα ιστολόγιο σαν και τούτο μόνο να το ακουμπήσει κανείς μπορεί – ακροθιγώς και, αναγκαστικά, μονόπλευρα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s