Πού πάμε; – σε πολλαπλά αντίτυπα

symbolaia_01a

— Έτοιμη η προσφορά για τις πόρτες του καινούργιου σας σπιτιού, κυρία μου! Θα χρειαστώ μερικές υπογραφές και τελειώσαμε.

— Ευχαρίστως…

— Θα σας διαβάζω μία-μία τις προτάσεις για να τις υπογράψετε. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία, παρακαλώ ρωτήστε με ελεύθερα ό,τι θέλετε να σας διασαφηνίσω. Πάμε, λοιπόν.

«Καταλαβαίνω ότι το ύψος των ανοιγμάτων για τις πόρτες μου είναι μεγαλύτερο από 80 ίντσες και έχω αρνηθεί τη δυνατότητα να αγοράσω πόρτες ύψους 84 ιντσών, που κοστίζουν $54 ανά πόρτα. Αντιλαμβάνομαι ότι κάτω από τις πόρτες μου θα υπάρχει ένα κενό μεγαλύτερο από 1/4 ίντσας (περ. 0.5 cm).» [Υπογραφή]

«Αντιλαμβάνομαι ότι αν χρησιμοποιήσω κλειδαριές άλλης μάρκας από τις [τάδε] υπάρχει περίπτωση να χρεωθώ $20 επιπλέον κατά την εγκατάσταση. Επίσης αντιλαμβάνομαι ότι τα χερούλια δεν περιλαμβάνονται στην παραγγελία μου.» [Υπογραφή]

«Αντιλαμβάνομαι ότι τα πατώματα και οι τοίχοι του σπιτιού μου δεν είναι απολύτως ευθεία, που σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση, κάτω από τις πόρτες μου, να παρατηρηθούν ανομοιογενή κενά ή κενά μεγαλύτερα από 1/4 ίντσας. Επίσης αντιλαμβάνομαι ότι […] το γλωσσίδι μπορεί να μη βρίσκεται στο απόλυτο κέντρο κάθε κλειδαριάς.» [Υπογραφή]

«Αντιλαμβάνομαι ότι οι τοίχοι του σπιτιού μου δεν είναι απόλυτα ίσιοι, με αποτέλεσμα πιθανή κίνηση της πόρτας όταν αυτή δεν είναι μανταλωμένη.» [Υπογραφή]

 [Υπογραφή]… [Υπογραφή]… [Υπογραφή]… [Υπογραφή]… [Υπογραφή]… [Υπογραφή]:

Έξι υπογραφές αργότερα, το έγγραφο τελειώνει. Προχωράμε στο επόμενο, που περιλαμβάνει οδηγίες για την ημέρα τοποθέτησης των πορτών. Ενδεικτικά:

 «Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να αφαιρέσετε αντικείμενα από τις ντουλάπες σας πριν την τοποθέτηση των πορτών.»

 «Εάν αντικαταστήσετε τα χερούλια, πρέπει όλα να είναι αγορασμένα και έτοιμα την ημέρα της εγκατάστασης των πορτών.»

 «Δεν επιτρέπεται να υπάρχει άλλη εταιρία που θα εγκαθιστά κάτι άλλο στο σπίτι την ίδια μέρα με την εγκατάσταση των πορτών.»

 «Εάν αλλάξετε τα πατώματα μετά την εγκατάσταση των πορτών, υπάρχει περίπτωση οι πόρτες να μη λειτουργούν κανονικά. Στην περίπτωση αυτή, εσείς είστε αποκλειστικά υπεύθυνος.»

 Ακολουθούν άλλες πέντε προτάσεις με ανάλογο περιεχόμενο, και η προσφορά έχει επιτέλους ολοκληρωθεί. [Υπογραφή]… [Υπογραφή].

Ξεπροβοδίζω τον πωλητή και παίρνω βαθιά ανάσα. Μπορώ να ξεκαρφώσω το χαμόγελο και να γίνω πάλι ο εαυτός μου, μόνη στην ησυχία του σπιτιού μου.

 «Γιώργο, Ναταλία,

Σήμερα τρίψαμε και στοκάραμε ταβάνια, τοίχους, κάσες και πλαίσια παραθύρων σε όλα τα δωμάτια που πρόκειται να βάψουμε. Επίσης αφαιρέσαμε την ταπετσαρία στο διάδρομο. Για να αφαιρεθεί η ταπετσαρία και η κόλλα, 2 άνδρες εργάστηκαν για 3,5 ώρες. […] Η ταπετσαρία στο διάδρομο αφαιρέθηκε με μεγάλη δυσκολία, γιατί, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, κατατεμαχίστηκε κατά την αφαίρεση. […] Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε να μελετήσετε το επισυναφθέν τροποποιημένο συμβόλαιο που περιλαμβάνει τις επιπλέον ώρες εργασίας για την αφαίρεση της ταπετσαρίας.»

Email που έλαβα τόσο εγώ, όσο και ο Γιώργος, ο καθένας στην προσωπική του ηλεκτρονική διεύθυνση, το απόγευμα της πρώτης μέρας εργασίας των βαφέων στο νέο μας σπίτι. Συνοδευόταν από link για να δούμε φωτογραφίες και βίντεο που ο αρχιμπογιατζής είχε ανεβάσει στο διαδίκτυο κατά το τέλος της εργασίας, ώστε να είναι ξεκάθαρο το τι ακριβώς είχε συμβεί.

 «ΣYNEΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ NEW JERSEY ΧΩΡΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Από την Κυβερνητική Επιτροπή για τον Αλκοολισμό και τα Ναρκωτικά και το Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών του New Jersey.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΖΩΗ

Το παρόν αποτελεί συμβόλαιο για μαθητές Τρίτης Δημοτικού, τους δασκάλους και τους γονείς/κηδεμόνες τους. Η Συνεργασία για ένα New Jersey Χωρίς Ναρκωτικά σας ευχαριστεί που τιμάτε την παρούσα συμφωνία, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας κοινότητας χωρίς χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών.

Μαθητής Τρίτης Δημοτικού

Ως μαθητής Τρίτης Δημοτικού, υπόσχομαι να μην κάνω χρήση αλκοόλ, τσιγάρων ή ναρκωτικών. Θα ζητώ από τους ενήλικες να με βοηθούν να παραμείνω υγιής, καθώς και να συζητούν μαζί μου σχετικά με το θέμα. Εάν κάποιος με πλησιάσει με την πρόταση να δοκιμάσω αλκοόλ, τσιγάρο ή άλλα ναρκωτικά, θα αρνηθώ. Θα ενημερώσω κάποιον ενήλικο εάν αυτό συμβεί. Θα διαλέγω τους φίλους μου με προσοχή γιατί καμιά φορά κάποιος γνωστός μου μπορεί να προσπαθήσει να με πείσει να κάνω κάτι κακό. Θα αποτελώ παράδειγμα προς μίμηση για τους φίλους και τους συμμαθητές μου ώστε να έχουμε όλοι ένα σχολείο και μια γειτονιά ασφαλή και ελεύθερη από αλκοόλ και ναρκωτικά.

Υπογραφή μαθητή _____________________________

Σχολείο ______________________________________

Πόλη ________________________________________

Γονέας / Κηδεμόνας

Θα βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με το παιδί μου, ώστε να το ενημερώνω για τους κινδύνους της χρήσης αλκοόλ, τσιγάρων και άλλων ναρκωτικών. Θα προτείνω στο παιδί μου στρατηγικές, ώστε να μπορεί να αρνηθεί αλκοόλ, τσιγάρα και άλλα ναρκωτικά. Θα ενθαρρύνω το παιδί μου να με προσεγγίσει με ερωτήσεις σχετικές με το θέμα. Δεν θα οδηγώ εάν έχω πιεί αλκοόλ. Εάν είμαι καπνιστής, θα κάνω τα πρώτα απαραίτητα βήματα για να γίνω μη-καπνιστής. […] Θα προσπαθήσω να αποτελώ παράδειγμα προς μίμηση ώστε να έχουμε ένα σπίτι και μια γειτονιά ασφαλή και ελεύθερη από αλκοόλ και ναρκωτικά.

Υπογραφή γονέα _____________________________

Δάσκαλος Τρίτης Δημοτικού

Θα αφιερώσω τον απαραίτητο χρόνο για να ενημερώσω τους μαθητές μου σχετικά με τους κινδύνους του αλκοόλ, των τσιγάρων και των άλλων ναρκωτικών. Θα ενθαρρύνω το μαθητή μου να με προσεγγίσει με ερωτήσεις σχετικές με το θέμα. Θα προσπαθήσω να αποτελώ παράδειγμα προς μίμηση ώστε να έχουμε ένα σχολείο και μια γειτονιά ασφαλή και ελεύθερη από αλκοόλ και ναρκωτικά.

Υπογραφή δασκάλου _____________________________

Το παρόν εκδίδεται σε 3 αντίτυπα: Κίτρινο αντίτυπο: Για το δάσκαλο * Ροζ αντίτυπο: Για τη Συνεργασία για ένα New Jersey Χωρίς Ναρκωτικά * Χρυσαφί αντίτυπο: Για τους γονείς.»

Ακριβής μετάφραση εντύπου που η Ελένη μου έφερε πέρυσι από το σχολείο για να υπογράψω.

Να σχολιάσω; Έχω αρχίσει να μη βρίσκω λόγια, εγώ, που έχετε διαπιστώσει πόσο άφθονα τα διαθέτω.

Κυρ-Μήτσο, κυρ-Κώστα, οποιεδήποτε κυρ-μάστορα, πού βρίσκεσαι; Πού είσαι να δεις πώς γίνονται οι business; Πού είσαι να πάρεις μαθήματα από τον κύριο Wayde τον πωλητή πορτών, που απήγγειλε, με καρφιτσωμένο χαμόγελο και εξ’ ολοκλήρου εκ μνήμης, το κείμενο των προσφορών που έπρεπε να υπογράψω, αφού, όπως με πληροφόρησε, του έχει γίνει δεύτερη φύση, καθώς το εκφωνεί πολλάκις κάθε μέρα; Πού είσαι να εκπαιδευτείς για τη χρήση της τεχνολογίας από τον κύριο Μarcony, αρχιμπογιατζή μετανάστη από τη Βραζιλία, ο οποίος ανέβαζε στο διαδίκτυο φωτογραφίες από την αφαίρεση της ταπετσαρίας του σπιτιού μας, αμέσως μετά το μεροκάματο και πριν πάει στο μάθημά του στο νυχτερινό σχολείο, ενώ όλο χαμόγελα, και με υπερ-ενδελεχή λεπτομέρεια, μου έδειχνε την πρόοδο των εργασιών κάθε φορά που ερχόμουν για επιθεώρηση, ώστε να μην έχω δυνατότητα να διαμαρτυρηθώ για ο,τιδήποτε στο αφεντικό του και να τον βάλω σε μπελάδες;

Πού είσαι, κυρ-μάστορα, να μιλήσεις στη γυναίκα σου την κυρα-Φωτεινή, την κυρα-Ευτύχω, την οποιαδήποτε κυρα-οικιακή βοηθό, για το πώς οργανώνεται αυτή η δουλειά; Πού είσαι να τη φέρεις να εκπαιδευτεί απ’ την Atenas, την αξιοπρεπέστατη και φιλότιμη εικοσιτριάχρονη μετανάστρια από τη Δομινικανή Δημοκρατία, με παιδάκι τεσσάρων ετών, που γνώρισα μέσα από μια εταιρία υπηρεσιών καθαριότητας που είχαμε αρχικά προσλάβει για βοήθεια στο σπίτι; Από την Atenas, που δουλεύει χειρονακτικά χωρίς διάλειμμα μέχρι τις 6 και τις 8 το βράδυ για εβδομαδιαίο μισθό $250 (πριν τους φόρους), ενώ η baby-sitter της κοστίζει πάνω από $100 κι εγώ πλήρωνα την εταιρία – εργοδότη της $128 για μιάμιση ώρα καθαριότητας; Την Atenas, που, μετά το μεροκάματο, αφού φροντίσει το γιο της, έχει να διαβάσει, γιατί ταυτόχρονα σπουδάζει για να γίνει νοσοκόμα, στοχεύοντας σε μια καλύτερη ζωή; Που είναι τόσο κουρασμένη το βράδυ, που προτιμά να κοιμηθεί νηστική απ’ το να ετοιμάσει κάτι για να φάει; Που τρέχει όλη μέρα σαν αλαφιασμένη, από το ένα σπίτι που της έχουν αναθέσει στο επόμενο, γιατί αν καθυστερήσει έστω και λίγο, η πελάτισσα δικαιούται να μην τη δεχτεί, και η ίδια θα χάσει το μεροκάματο απ’ το συγκεκριμένο σπίτι;

Πού είστε Ξανθίππη, Λυδία, οποιαδήποτε μαμά, και κυρία Τόνια, κυρία Έλλη, οποιαδήποτε κυρία δασκάλα, να πληροφορηθείτε για το πώς τα παιδιά προσφυλάσσονται απ’ τα ναρκωτικά και τον αλκοολισμό με σύστημα και οργάνωση; Αγάπη; Οικογενειακή θαλπωρή; Φροντίδα; Ασφάλεια; Επικοινωνία; Γονική παρουσία; Μα καλά, πού ζείτε; Στο Μεσαίωνα;… Δεν το γνωρίζατε εσείς ότι η λύση του προβλήματος είναι θέμα συμβολαίου; Και μάλιστα, ότι όσο πιο πολλά είναι τα αντίτυπά του, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα;

Αυτό θέλουμε κι εμείς στην Ελλάδα; Αυτό είναι το πρότυπό μας; Εργασιακές και προσωπικές σχέσεις οριοθετημένες μέχρι τελευταίας τελείας, και μάλιστα σε πολλαπλά αντίτυπα, με φόντο τον άκρατο ανταγωνισμό; Και, αν όχι, τι έχουμε σήμερα να  αντιτάξουμε; Το ναρκισσισμό μας, το στρουθοκαμηλισμό μας, το λαμόγιο, το βόλεμα, το λάδωμα ή την αρπαχτή;

Η επιλογή όλων μας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s