Stir Fry Creative

stir_fry_banner
Αντιφάσεις. Έχω επανειλημμένως πει ότι δε μ’αρέσει να ζω τη ζωή μου δημόσια, και μετά, σε μια στιγμή παρόρμησης, ανεβάζω ό,τι θα διαβάσετε στη συνέχεια. Αν μη τι άλλο, η καταγραφή της νεομεταναστευτικής μου εμπειρίας θα ήταν ελλιπής χωρίς αυτό.

Αρκετοί από σας δε με γνωρίζετε, και γι’ αυτό θα χρειαστείτε μια εισαγωγή. Αν προσπαθήσω να την κάνω με σχετική συντομία, θα πάει κάπως ως εξής: Ξεκίνησα να σπουδάζω Ιατρική στην Αθήνα τη δεκαετία του ’90. Όποιος έχει ζήσει στην Ελλάδα καταλαβαίνει τι κόπο κατέβαλα για να βρεθώ σ’αυτή τη θέση, αξιοζήλευτη για πολλούς, για την οποία κι εγώ χαιρόμουν πολύ στα πρώτα έτη. Μου πήρε χρόνια κλιμακούμενης ψυχικής αγωνίας για να συνειδητοποιήσω ότι τούτο το επάγγελμα δε μου ταιριάζει, να πάρω το θάρρος να το παραδεχτώ, πρώτα στον εαυτό μου κι έπειτα στους γύρω μου, και στη συνέχεια να κάνω τη μεγάλη κίνηση: Να αφήσω την Ιατρική για να σπουδάσω Γραφιστική.

Βρέθηκα έτσι πάλι απ’ την αρχή, σε μια ηλικία που οι περισσότεροι τελείωναν τις σπουδές τους, να ξεκινώ σε έναν τομέα που γνώριζα κάπως επιφανειακά, απλώς γιατί έτυχε να έχω φίλους στο χώρο. Τη δεύτερη φορά στάθηκα τυχερή. Σπουδάζοντας, ανακάλυψα ότι το αντικείμενο το έβρισκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και προκλητικό. Η ιστορία, λοιπόν, θα μπορούσε να έχει τελειώσει εδώ. Η ηρωίδα μας διέπρεψε στο εξής στο επάγγελμα που της ταίριαζε –  Happy end.

Αλλά η διήγησή μας δεν είναι χολυγουντιανή ταινία.

Ολοκλήρωσα τον κύκλο των σπουδών με καλή επίδοση. Τελειώνοντας είχα όνειρα, πολλά και μεγάλα. Θα πήγαινα στην Αμερική, θα βρισκόμουν σ’αυτόν το μαγικό τόπο, τη Νέα Υόρκη, τη Μέκκα του design και της τέχνης, όπου θα ασχολούμουν με όλα αυτά τα εντυπωσιακά που τότε τόσο μ’ ενδιέφεραν. Σύντομα βρέθηκα πράγματι στην Αμερική. Όμως οι συνθήκες με έφεραν ώρες μακριά από τη Νέα Υόρκη, σε μια μικρή, απομονωμένη, επαρχιακή πανεπιστημιούπολη θαμμένη στα χιόνια από το Νοέμβριο έως το Μάιο. Μοναξιά και πολιτιστικό σοκ. Μέσα στις ονειροπολήσεις μου, ούτε που το είχα υποψιαστεί ως ενδεχόμενο.

Ξεκίνησα να εργάζομαι και, σε κάποιο χρονικό διάστημα, μια δεύτερη αλλαγή αποτελείωσε την ανατροπή. Κάποιο θέμα υγείας σήμαινε ότι στο εξής θα είχα περιορισμούς ως προς τις σωματικές μου δυνατότητες. Το εγχείρημα, έτσι, της Αμερικής και της λαμπρής επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας διακόπηκε κάπου εκεί. Το ότι αρχικά είχα διαλέξει μια σχολή που δε μου ταίριαζε ήξερα πώς να το αντιμετωπίσω – απλώς άλλαξα κατεύθυνση. Τις καινούργιες προκλήσεις, όμως, όχι. Ό,τι είχα καταφέρει με τόση προσπάθεια έμεινε μετέωρο για δεύτερη φορά.

Πίσω πάλι στην Αθήνα, για αρκετά χρόνια, και στις συνθήκες ασάφειας που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα μιας μητέρας με μικρά παιδιά, δεν ήμουν σε θέση να διατυπώσω ξεκάθαρο επαγγελματικό όραμα. Και αναπάντεχα, εκεί που κανείς δεν το περίμενε, οικονομική κρίση, και νά που βρέθηκα πάλι στην Αμερική, χωρίς να το έχω αυτή τη φορά επιθυμήσει ή προκαλέσει. Αντίθετα, μετά την προηγούμενη εμπειρία, και με την επιπλέον δέσμευση που ακολουθεί το ρόλο της μητέρας, με την ιδέα και μόνο να ξυπνά μέσα μου σημαντική αγωνία.

Τη συνέχεια την έχετε πιθανά διαβάσει (σταθμοί της εδώ, εδώ κι εδώ), καθώς την καταγράφω σε πραγματικό χρόνο. Συνολικά υπήρξαν στιγμές καλές και – όχι λίγες – στιγμές ανυπόφορες. Στις θετικές, είναι αλήθεια και με τη συμμετοχή του ιστολογίου, που με βοήθησε να εκφραστώ χωρίς τη λογοκρισία της αξιολόγησης της ποιότητας του αποτελέσματος, άρχισα να ανακαλύπτω μια καινούργια οπτική, αυτήν που εστιάζει στη δημιουργικότητα.

home_banner1

Η διεργασία της προσαρμογής στην ξένη χώρα, της ανατροπής των στερεοτύπων, της αποσυντονιστικής μοναξιάς αλλά και της ελευθερίας που την έχουν συνοδεύσει, έχει υπάρξει, εκτός από επίπονη, και πολυποίκιλα χρήσιμη. Μέσα από την όλη πορεία, με τις διαρκείς ανασφάλειες και αμφισβητήσεις της, ο επαγγελματικός προσανατολισμός μου άρχισε να κατευθύνεται προς την επιθυμία να εκφράσω με ειλικρίνεια τα στοιχεία εκείνα που με χαρακτηρίζουν, ανεξάρτητα από συγκρίσεις και αξιολογήσεις, στα πλαίσια βέβαια των υπαρκτών περιορισμών της πραγματικότητας, στόχος πολύ διαφορετικός από την επιτυχία που ονειρευόμουν παλιότερα.

Τελικά, θα μου πείτε, γιατί σας τα εκθέτω όλα αυτά; Γιατί σ’αυτήν την ανάρτηση θέλω να καταγράψω το βήμα που έκανα χθες: Δημοσίευσα στο διαδίκτυο την καινούργια μου επαγγελματική παρουσία εδώ στην Αμερική. Stir Fry Creative – Γραφιστικές εφαρμογές και εικονογράφηση. Μετά από την παραπάνω εισαγωγή, μπορείτε ίσως κάπως να νιώσετε τη σημασία που αυτό έχει για μένα.

Θα σταματήσω εδώ τα δυνητικά δακρύβρεχτα, και θα αναφέρω τελειώνοντας τα πρακτικά στοιχεία της αμερικανικής επαγγελματικής πραγματικότητας που μου έκαναν την κίνηση αυτή εφικτή σε αντίθεση με την Ελλάδα. Συνοψίζονται σε δύο φράσεις: Μικρή γραφειοκρατία και μεγάλη ευελιξία. Οι διεργασίες νομιμοποίησης του επαγγελματικού μου προσώπου έγιναν μέσα σε μερικά λεπτά, από την άνεση του σπιτιού μου και του υπολογιστή μου. Επίσης οι δεσμεύσεις που η κίνηση τούτη συνεπάγεται είναι, για αρχή τουλάχιστον, μηδενικές. Ούτε ΤΕΒΕ, ούτε ένσημα, ούτε σφραγίδες, ούτε ΦΠΑ, ούτε διάτρητες αποδείξεις. Απλή καταγραφή εσόδων-εξόδων και δήλωση στην εφορία. Οι αποδείξεις τυπώνονται απλώς στον οικιακό μου υπολογιστή. Αν τα έξοδα υπερβαίνουν τα έσοδα, δεν οφείλεται ούτε φόρος. Μου δίνεται έτσι η δυνατότητα να τολμήσω να ξεκινήσω εργασία σε μικρή κλίμακα φανερά και νόμιμα, χωρίς να χρειαστεί να κρύβομαι και να φοροδιαφεύγω, όπως πιθανά θα γινόταν σε ανάλογη περίπτωση στην Ελλάδα.

Το κατέγραψα επισήμως το βήμα λοιπόν. Ελάχιστο, και ποιος ξέρει η συνέχειά του ποια θα είναι. Όποια και να είναι πάντως η εξέλιξη, για μένα, στο παρόν, παραμένει σπουδαίο.

6 thoughts on “Stir Fry Creative

  1. Συγχαρητήρια Ναταλίτσα μου! Καλή σταδιοδρομία και καλές δουλειές! 🙂
    Και να μην ξεχάσω: ΤΟ φοβερό λογότυπο! Μπράβο!

  2. Πόσο πολυ χαίρομαι Νάταλη μου, για το νέο σου επαγγελματικό βήμα!!! Εύχομαι ολόψυχα καλές δουλειές💜

  3. Συγχαρητήρια! Χρόνια διαβάζω για αυτού του τύπου δουλειές απο το σπίτι, όσο για την Ελλάδα, έτσι ακριβώς είναι όπως τα λές!

  4. Σίγουρα είναι σπουδαία Ναταλάκι μου και θα τα πας καταπληκτικά….καλές δουλειές λοιπόν , καλές δημιουργίες!!!!!

    • Καλά, για το “καταπληκτικά”, μην υπερβάλλουμε κιόλας, αλλά ειδικά εσύ ξέρεις πώς νιώθω!!! Πολλά φιλιά 🙂

  5. Pingback: Αρχίζει σε λίγο το τέταρτο καλοκαίρι | Πού είμαι; Α, ναι… στην Αμερική…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s