Τι είναι αυτό το ιστολόγιο;

8eia_sikago_collage_02Ελλάδα – Αμερική – οικονομική κρίση.
Οι παράμετροι που ορίζουν τώρα τη ζωή μου.

Το 2010, κι ενώ κατοικούσαμε στην Αθήνα, ο σύζυγός μου, στέλεχος πολυεθνικής, βρέθηκε χωρίς δουλειά. Ενάμιση περίπου χρόνο αργότερα, κι επειδή οι έντονες προσπάθειές του για ανεύρεση εργασίας στην Ελλάδα δεν τελεσφόρησαν, μετακομίσαμε με τα τρία παιδιά μας στην Αμερική. Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα μπορέσουμε να γυρίσουμε ξανά στην Ελλάδα, στόχος επιθυμητός και για τους δυο μας.

Η μετακίνησή μας έγινε με πίεση απ’ τις συνθήκες, σχεδόν εξ’ ολοκλήρου παρά τη θέλησή μου. Στο παρελθόν είχα ζήσει πάλι για κάποιο διάστημα στις Η.Π.Α., και τότε είχα αποφασίσει συνειδητά να επιστρέψω στην Ελλάδα και να μην την εγκαταλείψω ποτέ ξανά.

Άρχισα το παρόν ιστολόγιο χωρίς σαφή στόχο, για να καταπολεμήσω την απομόνωση που ένιωσα καθώς βρέθηκα ξαφνικά σ’ένα απόλυτα ξένο περιβάλλον, μόνη μου μέσα στο σπίτι για ώρες, μακριά απ’ τους ανθρώπους και τα μέρη που μέχρι τότε πλαισίωναν τη ζωή μου. Η διαρκής και επίπονη προσπάθεια να δεχθώ και να αξιοποιήσω δημιουργικά την κατάσταση που για μεγάλο διάστημα ξυπνούσε μέσα μου μόνο άρνηση γέννησε τα κείμενα και τις εικόνες που βλέπετε εδώ.

Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι το ιστολόγιο είχε τη δυνατότητα να μετατραπεί σε διαρκές “θάψιμο” πολιτιστικών χαρακτηριστικών της Αμερικής, εξέλιξη που καθόλου δεν επιθυμούσα. Ταυτόχρονα κατάλαβα ότι θα μπορούσε να είναι μια διέξοδος για όλες τις σκέψεις μου τις σχετικές με την ελληνική νεο-μετανάστευση, τη μεταμοντέρνα εποχή, την κρίση, την εθνική ταυτότητα, τη συλλογική κουλτούρα, τον πολιτιστικό μας χαρακτήρα, σκέψεις που με απασχολούν πολύ και που δεν μπορώ εύκολα να μοιραστώ υπό τις παρούσες συνθήκες. Έτσι, αυτά που καταγράφω εδώ αποτελούν κάτι ανάμεσα σε πολιτιστικό σχολιασμό, δημόσιο στοχασμό και προσωπική μαρτυρία, καθώς συνοδεύουν την αναζήτησή μου για το τι σημαίνει ή τι θα έπρεπε να σημαίνει να είμαστε Έλληνες σήμερα. Όσο συνεχίζω να γράφω, εύχομαι να βρω, μαζί με την πολυπόθητη γαλήνη, κάποιες απαντήσεις στα ερωτηματικά που δεν σταματούν να με προβληματίζουν.

Όταν ξεκίνησα αυτό το εγχείρημα, είχα σκοπο να συνοδεύω κάθε ανάρτηση και με μια εικονογράφηση, και μάλιστα όλες στο ίδιο στυλ. Στην πράξη διαπίστωσα τους υπαρκτούς χρονικούς περιορισμούς, καθώς και ότι προτιμώ να δοκιμάζω διαφορετικούς εικαστικούς τρόπους, κι έτσι προέκυψε το ανάμικτο αποτέλεσμα που βλέπετε.

Με την πάροδο του χρόνου, δημιούργησα και δεύτερο ιστολόγιο, το Κατ΄Οίκον Ιστορία. Εκεί θα βρείτε καταγεγραμμένη τη διαδικασία που ακολουθούμε με τα παιδιά μας για να κάνουμε μάθημα ελληνικής Ιστορίας στο σπίτι.

Σε περίπτωση που θα θέλατε να μάθετε περισσότερα για μένα, σας παραπέμπω στον ιστότοπό μου www.stirfrycreative.com. Σας εύχομαι καλή πλοήγηση, και τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα!

Ναταλία


Κάποια από τα κείμενά του ιστολογίου έχουν δημοσιευτεί και στο διαδικτυακό ντοκιμαντέρ Νέα Διασπορά. Θερμές ευχαριστίες.

New Diaspora

8 thoughts on “Τι είναι αυτό το ιστολόγιο;

  1. παρόλο που δεν γνωριζόμαστε αρκετά μου αρέσουν πολύ οι σκέψεις σου, τις βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσες και περιμένω με ανυπομονησία κάθε καινούργια ιδέα, σκέψη και συναίσθημα που θα ήθελες να το μοιραστείς. Μας “ανοίγει τα μάτια” και μας βάζει να σκεφτόμαστε και να συγκρίνουμε κι εμείς. Καλό ξεκίνημα. Πολλά φιλιά!!

  2. Διαβάζω τις σκέψεις σου με πολύ ευχαρίστηση, νομίζω πως γνωρίζω μια άλλη χώρα έτσι όπως θα ήθελα να τη γνωρίσω! Από μέσα και όχι σαν τουρίστας!

    • Σ’ευχαριστώ, Στέλλα, ένας από τους στόχους μου με το ιστολόγιο είναι και αυτός! Να δώσω μια εικόνα από μέσα του πώς νιώθει κάποιος Έλληνας (συγκεκριμένα εγώ) όταν ζει εδώ.

  3. Θα ήθελα να ζήσω στην Αμερική με τα παιδιά μου,όταν το σκέφτομαι βλέπω πόσες επιλογές θα ανοίγονταν μπροστά τους μετά το ξανασκέφτομαι και τα βλέπω πόσο χαρούμενα είναι εδώ.Καλή συνέχεια!!Φιλιά

    • Λίγο καθυστερημένη η απάντησή μου… Σ’ευχαριστώ πολύ για την ανάγνωση και τα σχόλια.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s